Gastlanden Nieuw-Zeeland en Australië openen WK cricket met winst

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap cricket in Nieuw-Zeeland en Australië hun openingswedstrijd weten te winnen. Nieuw-Zeeland won van Sri Lanka en Australië was te sterk voor Engeland.

Het WK kent veertien deelnemers. Naast de tien grote cricketlanden (Engeland, Zuid-Afrika, India, Australië, Sri Lanka, Pakistan, West Indies, Bangladesh, Nieuw-Zeeland en Zimbabwe) hebben Ierland, Afganistan, Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten zich geplaatst. Nederland is er voor het eerst sinds de editie van 1999 niet van de partij. Oranje wist zich niet te kwalificeren en verloor daardoor hun ODI-status. Afganistan debuteert op het WK.

De veertien landen zijn verdeeld in twee groepen van zeven. De vier beste landen per groep plaatsen zich voor de kwartfinales, waarna het een knockout toernooi wordt. De finale is op 29 maart in Melbourne.

Nieuw-Zeeland opende het WK tegen Sri Lanka. Nieuw-Zeeland zette aan bat een indrukwekkende score neer van 331 runs voor het verlies van zes wickets in vijftig overs. McCullum kwam tot 65 runs in het begin van de wedstrijd. Later voegde Corey Anderson er nog eens 75 aan toe. Voor Sri Lanka was dat aantal te veel. De teller bleef staan op 233 in 46,1 overs.

Australië gaf ook hun visitekaartje af in het duel tegen Engeland. In een vol Melbourne Cricket Ground met 86.000 toeschouwers kwam het gastland als eerste aan slag en zette een knap aantal van 342 runs na vijftig overs op het scorebord. Aaron Finch was goed voor 135 runs.

Engeland moest vervolgens in de achtervolging, maar de Europeanen kwamen niet verder dan 231 runs in 41.5 overs. James Taylor noteerde voor 98 runs voor de Engelsen. Mitchell Warns pakte namens Australië vijf wickets. Australië won dus met een verschil van 111 runs.  

Nieuw-Zeeland speelt over vier dagen hun volgende wedstrijd tegen Schotland en Australië zal volgende week spelen tegen Bangladesh. Zondag zijn de eerste wedstrijden in groep B. Zuid-Afrika speelt tegen Sri Lanka en India zal in Adelaide spelen tegen haar grootste rivaal Pakistan.