Maze pakt wereldtitel afdaling in achtertuin Vonn

Skiester Tina Maze heeft in Beaver Creek de wereldtitel op de afdaling gepakt. Voor de olympisch kampioene van Sochi - waar ze het goud samen met de in Beaver Creek afwezige Dominique Gisin won - is het haar eerste WK-medaille op de afdaling. Ze won eerder al wereldtitels op de reuzenslalom (2011) en super-G (2013). Eerder deze week pakte ze het zilver op de super-G, op slechts 0,03 seconde van Anna Fenninger.

De snelste tijd was erg lang in handen van de als vierde gestarte Oostenrijkse Nicole Schmidhofer, die een dag eerder tijdens de training nog het laatste startbewijs van haar land won door Nicole Hosp te verslaan. Pas twaalf skiesters later ging de tijd eraan, door de eerste der favorieten: Anna Fenninger, kersvers wereldkampioene op de super-G. Zij sloeg een gat van maar liefst 1,01 seconde naar haar landgenote en leek hard op weg naar haar tweede gouden medaille.

Lara Gut opende snel, maar moest onderin toch teveel tijd toegeven op Fenninger. Tina Maze was de voorlaatste van de favorieten en de Sloveense begon snel. Halverwege had ze bijna een halve seconde voorsprong, maar daarna werd het beetje bij beetje kleiner. Even leek Fenninger het te halen, tot Maze in een slechts 0,02 seconden snellere tijd over de streep kwam. Tot slot was het de beurt aan de grote thuisfavoriete, Lindsey Vonn, die al sinds haar twaalfde woonachtig is in de omgeving van Beaver Creek. Ze begon weliswaar sneller dan Maze, daarna was het plotseling gedaan met de Amerikaanse. Ze leverde meer dan een seconde in en kwam uiteindelijk op 1,05 seconden slechts als vijfde over de streep.

Maze vliegt over de Raptor-piste in Beaver Creek (Foto: Getty)