GroenLinks: solidariteitsbijdrage op gas

Het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen wil GroenLinks financieel opvangen met onder meer een solidariteitsbijdrage op gas.

Fractievoorzitter Bram van Ojik maakt dat donderdag bekend. "Het oppompen van gas in Groningen gaat niet voor niets, het heeft grote nadelige gevolgen. Daarom komt er een solidariteitsbijdrage op gas. Wie relatief veel gas verbruikt gaat daar wat meer voor betalen." In 2016 zou die maatregel 151 miljoen euro moeten opleveren, in 2020 is dat opgelopen tot 756 miljoen euro. Volgens GroenLinks kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM vanaf 2016 wel met vierhonderd miljoen euro minder winst toe.

Veel partijen in de Tweede Kamer willen inmiddels de gaswinning terugbrengen tot dertig miljard kuub per jaar, het laagste niveau waarbij nog kan worden voldaan aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten. GroenLinks is de eerste partij die met een dekkingsvoorstel komt. Terug naar dertig miljard kuub mag geen vrijblijvende campagnepraat zijn, vindt van Ojik. Hij hoopt dat andere fractievoorzitters zich bij hem aansluiten.