Fenninger verslaat Vonn en pakt wereldtitel super-G

De Oostenrijkse Anna Fenninger heeft in het Amerikaanse Beaver Creek de eerste wereldtitel gepakt tijdens het WK alpineskiën. Op de super-G was de regerend olympisch kampioene Tina Maze met slechts 0,03 seconden de baas. De Sloveense leverde daardoor haar wereldtitel van Schladming 2013 in. Topfavoriete Lindsey Vonn moest genoegen nemen met het brons.

Maandag werd de afdalingstraining bij de vrouwen al drie uur uitgesteld, dinsdag leek ook de super-G die kant op te gaan. De stormachtige wind zorgde ervoor dat starten onmogelijk was, maar nadat de start naar beneden verplaatst werd - en het parcours dus werd ingekort - kon men een half uur later dan gepland toch van start gaan. Althans, dat was de bedoeling, want 10 seconden voor Marie Jay Marchand-Arvier als eerste van start zou gaan moest er toch nog even een paar minuten gewacht worden alvorens het WK dan echt kon beginnen.

De eerste skiesters leken allemaal nog wel last te hebben van de wind, terwijl de als tweede gestartte Elena Curtoni lange tijd aan de leiding stond. Dat veranderde toen de Duitse Viktoria Rebensburg sneller bleek, maar ook zij was niet snel genoeg voor een medaille. De jonge Oostenrijkse outsider Cornelia Hütter maakte haar belofte waar en was meer dan een halve seconde sneller dan Rebensburg. 

Fenninger beseft dat de wereldtitel zo goed als zeker binnen is (Foto: Getty)

Na Hütter gingen de echte favorieten van start, maar die maakten niet direct indruk. Lara Gut werd 'slechts' zevende, terwijl Nicole Hosp de finish niet haalde. Vervolgens was het de beurt aan Vonn, die op haar eigen pistes voor het goud ging. Ze begon niet snel genoeg om Hütter te bedreigen, maar dankzij een zeer snel slotstuk kon ze toch nog 0,11 seconden voor de Oostenrijkse over de streep komen. Direct daarna was het de beurt aan Maze, die Vonn met 0,12 seconden wist te verslaan. Tina Weirather en Elisabeth Görgl konden niet aan de toptijden komen, maar Fenninger slaagde daar wel in. Met een bijzonder sterk bovenste stuk hield ze genoeg over om haar tweede wereldtitel te pakken, nadat ze in 2011 de beste was op de supercombinatie.