Kroatië scheldt schulden kwijt

De Kroatische regering heeft besloten dat ze de schuld van de allerarmste burgers wil kwijtschelden. Het plan, dat 'nieuwe start' heet, moet de economie na zes jaar recessie weer stimuleren. Dit geldt helaas niet voor alle inwoners die schulden hebben; er moet namelijk wel worden voldaan aan enkele voorwaarden.

Burgers komen alleen in aanmerking als hun totale schuld lager is dan 4511 euro en ze geen spaargeld of onroerend goed op hun naam hebben staan. Ook mag hun inkomen niet hoger zijn dan 112 euro per maand.

Premier Zoran Milanović heeft enkele organisaties, waaronder de belastingdienst, zover gekregen om de schulden kwijt te schelden. Katarina Ott, de directeur van het Institute of Public Finance in Zagreb, is een van de mensen die niet blij is met de beslissing: "De normale burger betaalt al veel belasting, en dat wordt alleen maar meer door dit besluit." In totaal lopen de banken en andere organisaties zo'n 265 miljoen euro mis.

Het idee wordt door de meerderheid van de inwoners van Kroatie toegejuicht. "Deze inwoners krijgen een nieuwe start aangeboden waardoor ze voortaan schuldenvrij door het leven kunnen gaan", zegt vicepremier Milanka Opačić.

Het is nog maar de vraag of het idee ook echt resultaat zal opleveren, maar voor nu hebben ze er in ieder geval voor gezorgd dat een groep inwoners heel wat fijner naar bed kan gaan. Het gaat hier om ongeveer 60.000 gevallen.