Obama overweegt wapenleveranties aan Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama houdt het beleid om geen wapens aan Oekraïne te leveren opnieuw tegen het licht. Tot nog toe leveren de Verenigde Staten alleen 'niet-dodelijke' middelen, zoals gasmaskers en radartechnologie om inkomend vuur te detecteren, maar vanwege de recente escalatie van de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne worden de mogelijkheden om dodelijke wapens te leveren opnieuw bekeken. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsfunctionaris maandag gezegd. Hij bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd is interne beraadslagingen van de regering in het openbaar te bespreken.

Obama wil echter geen oorlog op afstand tegen Rusland beginnen, zei de zegsman. Ook twijfelt hij aan het vermogen van de Oekraïense strijdkrachten om geavanceerde wapens effectief in te zetten. Daarbij meent hij dat de Oekraïners met geen mogelijkheid van zoveel wapens kunnen worden voorzien dat zij opgewassen zijn tegen de militaire macht van Rusland; Washington stelt dat Rusland de separatisten bevoorraadt.

Voordat Obama iets over opvoeren van de hulp besluit, wil hij overleggen met Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel, die volgende week naar Washington komt, liet maandag in Hongarije weten dat zij tegen wapenleveranties is. Het conflict kan volgens haar niet op militaire wijze worden opgelost. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist donderdag naar Kiev om met Oekraïense leiders te praten.

Woordvoerster Bernadette Meehan van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei dat het Witte Huis het beleid ten aanzien van Oekraïne 'constant' evalueert. "Hoewel onze focus gericht blijft op het nastreven van een oplossing via diplomatieke middelen, houden wij ook altijd andere opties tegen het licht die ruimte helpen creëren voor een politieke oplossing van de crisis", zei zij.