ADO moet overleven voor het kan bouwen

Iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt, hoopt dat de overname door het Chinese marketingbureau United Vansen de hele club verder helpt. De nieuwe eigenaar Hui Wang wil met de Haagse ploeg Europa in. Het is nu nog afwachten of zijn uitspraken realistisch zijn of een staaltje Haagse bluf.

Eén ding heeft Wang wel alvast voor elkaar. De spraakmakende overname heeft veel interesse en nieuwsgierigheid gewekt. Ook aanvaller Mike van Duinen, die al weken hardop roept graag weg te willen, is benieuwd wat er in Den Haag gaat veranderen. "Al wil ik nog steeds een stapje hogerop", gaf hij zondag na de nederlaag tegen Feyenoord (2-1) toe. "Maar dat doe ik het liefst met ADO."

Ook de Feyenoorders Lex Immers en Jens Toornstra, oud-spelers van ADO, hebben de maanden durende soap gevolgd. Immers is zelfs nog altijd supporter van de club. "Ik denk zeker dat ADO het goed gaat doen. Ik heb begrepen dat hij er een aantal Haagse mensen bij wil betrekken, dus dat ziet er mooi uit." Die Haagse mensen zijn naar verluidt trainer Dick Advocaat, makelaar Rob Jansen, advocaat Harro Knijff en journalist Kees Jansma. Zij zouden onlangs met Wang en algemeen directeur Maarten Fontein hebben gepraat over de toekomst van ADO.

Qua transfers moet er maandag, de laatste dag dat er in spelers gehandeld mag worden, niet te veel van ADO worden verwacht. Volgens de club is het de bedoeling dat er nog één speler bijkomt. De kans is groot dat Evander Sno komt. De middenvelder, die vanwege hartproblemen met een inwendige defibrillator speelt, moet nog wel medisch gekeurd worden. Daarmee komt het aantal nieuwe spelers op twee, want eerder trok ADO al de Portugees Wilson Eduardo aan.

Volgens Toornstra is het verstandig dat ADO het nog even rustig aan doet. "Ze moeten eerst zorgen dat ze dit seizoen overleven in de eredivisie, daarna kan je gaan bouwen", aldus de middenvelder, die zijn profdebuut maakte bij ADO. "Ik denk dat ze een goed signaal afgeven door te willen werken met Haagse mensen. Dat biedt hoop voor de toekomst. Ze zeggen wel eens dat ADO een slapende reus is, hè."

Of die reus ook daadwerkelijk gewekt wordt, moet de komende jaren blijken. De ambities - Wang wil met ADO binnen vijf jaar kampioen worden - zijn stevig. Immers zegt op termijn wel open te staan voor een terugkeer. "Als speler heb je alleen niet veel invloed op waar je terecht komt. Ik ben over vijf jaar ook al bijna 34. Maar natuurlijk lijkt het me wel wat om over vijf jaar met ADO kampioen te worden. Het is toch mijn cluppie."