Japan ontzet over moord op gijzelaar

Japan heeft met ontzetting gereageerd op de onthoofding van de gegijzelde journalist Kenji Goto door de extremistische groep Islamitische Staat. Premier Shinzo Abe uitte zijn 'verontwaardiging over deze immorele en gruwelijke terreurdaad'. Zijn kabinet besloot op een spoedzitting tot verscherpte veiligheidsmaatregelen bij luchthavens en Japanse instellingen in het buitenland, zoals ambassades en scholen. Het beleid van niet-militaire steun aan de bestrijding van terrorisme wordt voortgezet, zei regeringswoordvoerder Yoshihide Suga.

De moord op Goto doet vrezen voor het lot van de Jordaanse straaljagerpiloot Muath al-Kaseasbeh, die in december in handen van IS viel toen zijn F-16 neerstortte bij Raqqa in Syrië. Anders dan in eerdere boodschappen van IS werd in de video waarin zaterdagavond de onthoofding van Goto werd getoond niets over de Jordaniër gezegd.

Jordanië liet zondag weten nog steeds bereid te zijn een gevangen vrouwelijk Al-Qaida-lid te ruilen tegen Al-Kaseasbeh. De vrouw, Sajida al-Rishawi, is voor haar aandeel in een bomaanslag op een hotel in 2005 in Amman ter dood veroordeeld. De Jordaanse regeringswoordvoerder Mohammed al-Momani zei dat Jordanië alle moeite heeft gedaan om Goto vrij te krijgen.

Goto was een freelance journalist die met zijn werk het lot van vluchtelingen, kinderen en andere slachtoffers van oorlogen onder de aandacht bracht. Volgens vrienden en familie was hij in oktober naar Syrië gereisd om te proberen zijn landgenoot Haruna Yukawa te redden, die in augustus door in handen viel van IS. Yukawa werd volgens een eerdere video ook al omgebracht. Toen hij nog leefde eiste IS van Japan een losgeld 200 miljoen dollar.

Premier Abe zwoer door te gaan met humanitaire hulp aan landen die vechten tegen IS. Zwichten voor de intimidatie van de terroristen zou verhinderen dat Japan medische of andere hulp geeft die het noodzakelijk acht om de stabiliteit in de regio te helpen herstellen, zei hij. Volgens zijn woordvoerder wil de premier de gijzelingszaak niet in verband brengen met zijn pogingen om Japan een grotere militaire rol te laten vervullen in de 'collectieve zelfverdediging' met de Verenigde Staten en zijn andere bondgenoten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft 'de gruwelijke moord' op Goto eveneens veroordeeld. Hij prees het werk van de journalist, 'die moedig probeerde het lijden van de Syrische bevolking aan de buitenwereld over te brengen'.