Rusland schort deelname aan Raad van Europa op

Rusland zal tot het einde van het jaar niet meer deelnemen aan sessies van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Daarmee reageert het op de beslissing woensdag dat de Russische vertegenwoordigers in de assemblee hun stemrecht verliezen vanwege de aanhoudende crisis in Oost-Oekraïne.

De nieuwe sanctie tegen Rusland duurt waarschijnlijk tot april. Het hoofd van de Russische delegatie, Aleksej Poesjkov, liet daarop weten dat de vertegenwoordiging tot eind dit jaar niet meer aanschuift bij vergaderingen van het adviesorgaan van de Raad.

Het belangrijkste twistpunt tussen Rusland en de assemblee is de eis van de laatste dat Rusland de Oekraïense luchtmachtofficier en parlementariër Nadezjda Savtsjenko vrijlaat. Die zit momenteel in een Russische gevangenis, waar ze sinds december in hongerstaking is. Savtsjenko werd vorig jaar in het Oekraïense parlement gekozen en was door Oekraïne afgevaardigd in de parlementaire assemblee. Zij wordt door Rusland verdacht van betrokkenheid bij de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne.