Baas van McDonald's erg vroeg met pensioen

Topman Don Thompson van McDonald's gaat met pensioen. Zijn taken worden per 1 maart overgenomen door Steve Easterbrook. Dat heeft McDonald's woensdag laten weten.

Thompson volgde in 2012 Jim Skinner op. Tot dat moment was Thompson de operationeel directeur van het bedrijf. Hij is 51 en als hij in maart vertrekt heeft hij zo'n 25 jaar voor McDonald's gewerkt.

Easterbrook werkt al jaren voor de Amerikaanse fastfoodketen. Hij was onder meer verantwoordelijk voor McDonald's in Europa.

Een week geleden maakte McDonald's bekend dat het in het laatste kwartaal van vorig jaar ruim een vijfde minder winst heeft gemaakt dan een jaar eerder. Wereldwijd verkocht de fastfoodketen minder hamburgers en had het bovendien flink last van de dure dollar.

McDonald’s had in het najaar van 2014 ook last van incidenten. In de nazomer werd bekend dat de Chinese leverancier Shanghai Husi vlees verkocht dat over de houdbaarheidsdatum was, onder meer aan Aziatische filialen van de fastfoodketen. McDonald’s zegde direct de samenwerking met de leverancier op.

Ook in Rusland had McDonald’s het zwaar, omdat de Russische overheid door de spanningen tijdens de Oekraïnecrisis plots veel strenger werd.