Kim Jong-un gaat op vakantie

De bekendste en tevens meest bespotte dictator ter wereld gaat voor het eerst sinds hij aan de macht is zijn land uit. Niet geheel onverwacht gaat deze reis naar een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, namelijk Rusland.

De 'Geweldige Leider' Kim Jong-un was voor het laatst in het buitenland gezien in 2010. Hij was toen met zijn vader, 'Opperbevelhebber' Kim Jong-il, in China. Sinds de Chinese president Xi Jinping afgelopen jaar Noord-Korea's gezworen vijand Zuid-Korea bezocht, is de relatie met China niet meer zo best.

Rusland daarentegen is wel blij met de goedkope arbeiders die worden ingezet in werkkampen in Siberië. Want hoewel de gas- en olieprijzen kelderen, hebben ze aan bomen om te vellen geen tekort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kim van Poetin een uitnodiging heeft gehad om de handelsrelaties te versterken.

De betreffende uitnodiging is overigens voor een ceremonie ter ere van de overwinning op de nazi's zeventig jaar geleden. Daarvoor is ook Barack Obama uitgenodigd, maar het is nog de vraag of hij gezellig handjes komt schudden met Kim en Vlad.