Obama laat in Riyad mensenrechten links liggen

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij ontmoet voor het eerst de nieuwe koning Salman en bewijst de overleden koning Abdullah de laatste eer.

Obama verdedigde in de aanloop naar het bezoek de nauwe samenwerking met Saudi-Arabië, dat veel kritiek krijgt op zijn omgang met de mensenrechten. Het koninkrijk is de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de Arabische wereld, en dat belang wint het soms van de zorgen over de geldstromen vanuit Saudi-Arabië naar terreurorganisaties en over de schendingen van de mensenrechten.

Volgens de Amerikaanse president is het heel effectief gebleken druk uit te oefenen ten behoeve van de mensenrechten en ondertussen 'de zaken te doen die gedaan moeten worden'. "Soms moeten we onze behoefte om hen aan te spreken op de mensenrechten afwegen tegen de zorgen die we hebben over de strijd tegen het terrorisme en de stabiliteit in de regio."

Tijdens zijn vier uur durende verblijf in Saudi-Arabië begint Obama tegen koning Salman niet over de geseling van blogger Raif Badawi, zo liet hij doorschemeren. "Een groot deel van het bezoek draait natuurlijk om een eerbewijs aan wijlen koning Abdullah, die op zijn eigen manier enkele bescheiden hervormingen voorstelde", zei Obama.

Dinsdagmiddag ontving koning Salman zijn Amerikaanse gasten in het Erga-paleis aan de rand van Riyad. Tientallen Saudische hoogwaardigheidsbekleders stonden er opgesteld in de uit marmer opgetrokken ontvangsthal. Na een kleine maaltijd trokken de beide staatshoofden zich terug voor besprekingen.