Rutte: Auschwitz nauwelijks te bevatten

"De geschiedenis is op deze stilmakende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord."

Premier Mark Rutte zegt dat in een schriftelijke reactie naar aanleiding van de herdenking van zeventig jaar bevrijding van Auschwitz-Birkenau. Hij was daar aanwezig met koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

De premier wijst erop dat ook de Nederlandse samenleving 'door de holocaust in het hart werd geraakt'. "Meer dan honderdduizend joodse en andere medeburgers werden vanuit ons land afgevoerd om nooit meer terug te keren, en die pijn is tot op de dag van vandaag voelbaar. Vandaag kregen al die onschuldige slachtoffers een stem in de verhalen van enkele van de laatste overlevenden. Dat was een indrukwekkend en ook emotioneel moment. Aan ons, de latere generaties, de taak om de herinnering levend te houden en pal te blijven staan voor de vrijheid en de menselijke waardigheid."