Rusland verwijt Kiev bloedbad Marioepol

De dood van een dertigtal burgers door een raketbeschieting op Marioepol wordt aangegrepen om 'anti-Russische hysterie' in het Westen aan te wakkeren. Dat vindt de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Volgens Rusland zijn niet de rebellen, maar regeringstroepen verantwoordelijk voor het 'barbaarse bombardement' van zaterdag.

Lavrov verweerde zich tegen de scherpe kritiek van afgelopen weekeinde uit het Westen, dat dreigt met nieuwe sancties. De Amerikaanse president Barack Obama liet zondag weten samen met Europa de druk op Rusland te zullen opvoeren. De Russische economie verteert de bestaande sancties al slecht, en het vooruitzicht van nieuwe strafmaatregelen deed de roebel maandag weer flink in waarde dalen.

Niet de pro-Russische separatisten, die zaterdag een aanval op Marioepol aankondigden, maar de Oekraïense autoriteiten zijn volgens Lavrov de aanstichters van het geweld. "Het zou naïef zijn om te denken dat ze zich erbij zouden neerleggen dat ze worden gebombardeerd", zei de minister. "Ze zijn in het geweer gekomen (...) met het oogmerk Oekraïense legerstellingen te vernietigen die worden gebruikt om bewoonde gebieden te beschieten."

Maandag werd er in Marioepol niet gevochten. Doordat een uitvalsweg naar rebels gebied door Oekraïense militairen is afgesloten was niet te achterhalen of de opstandelingen verder naar de stad zijn opgerukt. De stad begroef maandag in stilte zijn doden.

In de gevechten van afgelopen weekeinde zijn zeven regeringsmilitairen gesneuveld, liet het leger weten. Nog eens 24 soldaten zijn gewond geraakt en 184 krijgsgevangen gemaakt.

Volgens de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne zijn de raketten die Marioepol hebben getroffen afgeschoten vanaf het grondgebied van de rebellen. De OVSE komt maandag in spoedzitting bijeen over de snel verslechterende situatie in de regio.