AFA-Zeurpieten protesteren tegen De Ruyter-film

Ook de Haagse actiegroep AFA Den Haag sluit zich aan bij het protest tegen de Michiel de Ruyter-film. Dat heeft de antifascistische organisatie zondag op haar website gemeld.

Net als de groep Michiel de Rover, die eerder al demonstraties aankondigde bij de wereldpremière van de film, vindt ook AFA Den Haag dat Michiel de Ruyter het koloniale verleden van Nederland ten onrechte verheerlijkt. AFA protesteerde zondagochtend al in de haven van Scheveningen, waar een zeilrace plaatsvond ter promotie van de film.

De makers van de Michiel de Ruyter herkennen zich overigens niet in de kritiek van de actiegroepen. "Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici", stelt producent Klaas de Jong. "Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht."

De makers hebben uitvoerig historisch onderzoek naar de zeeheld verricht voordat zij de film besloten te maken. De nadruk ligt op het rampjaar 1672 waarin omringende koninkrijken Nederland wilden veroveren en verdelen. "In onze ogen was Michiel de Ruyter een grote held die ervoor gezorgd heeft dat Nederland een vrije en soevereine staat is gebleven."

De wereldpremière vindt maandag plaats in het Scheepvaartmuseum. Michiel de Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber.