54 arrestaties Frankrijk om verheerlijking terreur

Sinds de aanslagen vorige week in Parijs heeft de Franse politie 54 mensen opgepakt voor het verheerlijken of verdedigen van terreurdaden. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs woensdag bekendgemaakt. Onder de 54 is ook een aantal minderjarigen. Enkelen zijn reeds veroordeeld.

De regering heeft openbaar aanklagers in het hele land opdracht gegeven keihard op te treden tegen haatzaaien, antisemitisme en het verheerlijken van terrorisme. Het ministerie van justitie stuurde een notitie rond naar alle rechters en aanklagers waarin de wettelijke onderbouwing uiteen wordt gezet voor arrestaties wegens racistische of antisemitische woorden en daden. De islam wordt in de notitie niet genoemd.

Het ministerie zegt dat de notitie is bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te beschermen tegen opmerkingen die tot geweld of haat zouden kunnen oproepen. Niemand zou zijn religie mogen gebruiken om haatzaaien te rechtvaardigen, aldus het ministerie.

De arrestaties zijn onderdeel van een reeks antiterreurmaatregelen die de Franse regering wil invoeren na de aanslagen van vorige week op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt.

Een van de verdachten is de omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala, die werd opgepakt naar aanleiding van een bericht op Facebook waarin hij zei zich als 'Charlie Coulibaly te voelen'. Amédy Coulibaly was de man die vorige week in een koosjere supermarkt vier joden doodschoot.

In een open brief aan de minister van justitie beticht Dieudonné de regering ervan met twee maten te meten. "Elke keer als ik spreek proberen jullie niet te begrijpen wat ik bedoel. Jullie willen niet naar me luisteren", schreef Dieudonné. "Jullie zoeken een reden om me te verbieden. Jullie zien mij als Amédy Coulibaly terwijl ik eigenlijk precies hetzelfde ben als Charlie."