Japan trekt recordbedrag uit voor defensie

Het Japanse kabinet is woensdag akkoord gegaan met een nieuwe begroting, waarin veel geld wordt uitgetrokken voor defensie.

De regering wil patrouille- en verkenningsvliegtuigen, drones en F-35-straaljagers aanschaffen om de steeds groter wordende invloed van China in de regio terug te dringen. In totaal is 5 biljoen yen (35,5 miljard euro) vrijgemaakt op een totaalbedrag van 96,3 biljoen yen (690 miljard euro).

De nieuwe begroting moet nog worden goedgekeurd door het Japanse parlement, maar de coalitie van premier Shinzo Abe heeft in beide kamers van het parlement een meerderheid, dus de goedkeuring lijkt slechts een formaliteit.

Abe wil dat het Japanse leger een grotere rol gaat spelen, hoewel in de Japanse grondwet, die na de Tweede Wereldoorlog werd opgesteld, staat dat het land pacifisme nastreeft. De richtlijnen voor defensie werden in 2013 aangepast, omdat de spanningen tussen Japan en China de afgelopen jaren zijn toegenomen. De twee landen claimen beide een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Chinese patrouillevaartuigen varen vaak langs de Senkaku, zoals Japan de eilanden noemt.

De regering in Beijing geeft de afgelopen jaren steeds meer geld uit aan defensie en Japan ziet zich genoodzaakt daarin mee te gaan om de 'stabiliteit in de regio te verbeteren en de veiligheid te verhogen', aldus het ministerie van defensie in een verklaring.