Aanval op Barreda geopend na val in Dakar Rally

Joan Barreda Bort zal morgen in de Dakar Rally zijn handen vol hebben om zijn leidende positie in het motorenklassement te verdedigen. De Spanjaard ging in de zevende etappe van Iquique naar Uyuni onderuit en zag zijn concurrenten Marc Coma en Paulo Gonçalves een stuk dichterbij komen.

De etappe van vandaag was het eerste deel van een marathonetappe, wat betekent dat de deelnemers voor morgen hun motorfiets zonder hulp van buitenaf moeten onderhouden. Voor Barreda kan dit een probleem opleveren omdat de Spanjaard onderuit stuiterde en het linker deel van het stuur afbrak. Morgen moet hij met de beschadigde machine een proef van 781 kilometer terug naar Iquique afleggen.

Gonçalves won vandaag de etappe met veertien tellen voorsprong op Coma. Matthias Walkner werd op een halve minuut achterstand derde. Barreda leverde uiteindelijk zes minuten in. Beste Nederlander was Hans Vogels die op ruim elf minuten als achttiende eindigde. Frans Verhoeven werd op bijna 21 minuten dertigste.

Barreda heeft in het klassement nog zes minuten voorsprong op Coma en elf minuten op Gonçalves. De andere coureurs lijken het podium niet meer te kunnen gaan halen. Vogels is de beste Nederlander op plaats twintig met 2.13 uur achterstand. Vijf plaatsen hierachter staat Verhoeven die 3.05 uur toe moet geven op Barreda.

Quads
Bij de quads is de dagzege naar Nelson Augusto Sanabria Galeana gegaan. De Paraguayaan had in Uyuni bijna zes minuten voorsprong op Rafal Sonik. Derde werd Ignacio Casale die bijna de gehele etappe de leiding had en op weg leek om in het klassement de Pool Sonik ruim van de troon te stoten. De Chileen moest in het slot echter zoveel tijd inleveren dat hij elf minuten achter de dagwinnaar eindigde.

Sonik heeft na vandaag 22 minuten voorsprong op Casale. De derde positie is voor Sergio Lafuente die 1.08 uur achterstand heeft.