Biatleet Sednev betrapt op doping

De Oekraïense biatleet Serguei Sednev is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat meldden Noorse media zondag, waarna de Oekraïense biatlonbond het nieuws al snel bevestigde. "De sporter was niet in staat om de positieve test uit te leggen of te ontkennen", aldus een statement van de nationale bond. 

Het positieve monster werd eind januari 2013 afgenomen bij de World Cup in het Italiaanse Antholz, waar hij met een achtste plek zijn beste resultaat in een paar jaar behaalde. Pas nadat vorige maand enkele stalen opnieuw getest werden kwam naar boven dat er sporen van verboden middelen in het monster zaten.

Het grootste succes van de nu 31-jarige Sednev kwam in 2011. Op het WK in Khanty-Mansiysk hielp hij het Oekraïense team als slotloper in de estafette van de vierde naar de derde plek en dus de bronzen medaille. Tussen 2007 en 2012 haalde hij in de World Cup zeven keer het podium, waarvan drie keer in estafettes. In 2010 haalde hij in Antholz zijn enige World Cup-zege, een seizoen later pakte hij met de 16e plek zijn beste eindklassering in de World Cup. 

Sednev deed dit seizoen alleen mee aan de allereerste wedstrijd, in het Zweedse Östersund. Na zijn 83e plaats daar kwam hij niet meer voor in het nationale team, waarna hij in december op zijn 31e verjaardag liet weten te stoppen met biatlon. "Als ik niet meer tot fatsoenlijke resultaten kan komen heb ik ook geen motivatie meer om nog langer door te gaan", gaf hij destijds aan.

De president van de wereldbiatlonbond IBU gaf zaterdag tegenover Noorse media al aan dat er in de komende dagen waarschijnlijk namen genoemd zouden worden van enkele betrapte biatleten. Naast Sednev gaat het daarbij naar alle waarschijnlijkheid om de Russinnen Ekaterina Iourieva en Irina Starykh en hun landgenoot Alexander Loginov. Van alle drie is al officieel bekendgemaakt dat ze positief getest hebben, de nieuwe gevallen zouden kunnen gaan om hertesten van andere stalen. Volgens diverse media zou er ook nog een vijfde atleet zijn waarvan de identiteit nog niet bekend is. De Noorse biatlonbond zegt dat het in elk geval geen Noor is.

Sednev tijdens het WK van 2011, op weg naar het brons in de estafette (Foto: Getty)