Alrahji wint achtste etappe, Ten Brinke levert in

Yazeed Alrahji heeft de achtste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De debuterende Saudiër was in deel twee van de marathonetappe van Uyuni naar Iquique met zijn Toyota ruim een minuut sneller dan nummer twee Orlando Terranova. Bernhard ten Brinke verloor in de slotfase veel tijd.

De etappe zou oorspronkelijk over ruim 700 kilometer verreden worden, maar noodweer in Bolivia zorgde ervoor dat er 507 kilometers werden. Daarin werd regelmatig stuivertje gewisseld om de leiding, maar in de slotfase in de afdaling naar Iquique greep Alrahji zijn kans en de dagzege.

Achter Alrahji en Terranova werd klassementsleider Nasser Al-Attiyah op ruim twee minuten derde, op de voet gevolgd door Giniel de Villiers. Erik van Loon was met een twaalfde plaats op dertien minuten de beste Nederlander. Ten Brinke leek op weg naar een klassering in de top tien, maar problemen in de slotfase wierpen hem terug naar een 23e plaats op 28 minuten. Hij verloor door een verminderd motorvermogen zes minuten en kwam daarna vast te staan in de duinen omdat hij moest remmen voor de truck van Peter van den Bosch. Hierna was er nog een klein brandje in de Toyota vanwege een hydraulisch lek, waardoor Ten Brinke zonder stuurbekrachtiging de etappe uit moest rijden.

In het klassement staat Al-Attiyah nog altijd acht minuten voor op De Villiers. Alrahji staat op achttien minuten derde. Ten Brinke moet door de problemen van vandaag zijn aanval op de vierde plaats in het klassement voorlopig even staken, maar staat met 1.22 uur achterstand nog wel vijfde, drie minuten voor Van Loon die zesde is.

Morgen is er voor de coureurs een rustdag. Dinsdag staat de 450 kilometer lange etappe van Iquique naar Calama op het programma.