Nikolaev klopt De Rooy, spanning terug in Dakar

Eduard Nikolaev heeft de spanning in het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally teruggebracht. De Rus won met zijn Kamaz het tweede deel van de marathonetappe, een ronde van 271 kilometer rond Iquique na gisteren in het eerste deel veel tijd te hebben verloren.

De verschillen waren vandaag groot. Achter Nikolaev werd Gerard de Rooy met de Iveco tweede, maar wel op ruim elf minuten. Achter De Rooy werd Andrey Karginov met zijn Kamaz derde, op vijftien minuten van Nikolaev. Ales Loprais op plaats vier gaf al twintig minuten toe.

Hans Stacey was de tweede Nederlander, op plaats zeven met vijftig minuten achter de dagwinnaar. Marcel van Vliet gaf op plaats acht nog eens twee minuten toe.

In het klassement leidt Airat Mardeev die vandaag een half uur inleverde. De Rus heeft nog vijf minuten over op Karginov en twaalf minuten op Nikolaev. Loprais is de eerste niet-Kamaz op plaats vier met 59 minuten achterstand. Hans Stacey staat op 2.05 uur zesde, voor Van Vliet die 2.49 uur op Mardeev toegeeft. De Rooy is dankzij zijn problemen eerder in de rally al uitgeschakeld voor een topklassering.

Morgen hebben de coureurs een rustdag. Dinsdag rijden ze van Iquique naar Calama over een getimede proef van 450 kilometer. De route zal niet gemakkelijk zijn, want naast zand in het begin krijgen de deelnemers te maken met smalle paden die bovendien zeer hobbelig zijn.