Noor Sundby wint opnieuw Tour de Ski

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft opnieuw de Tour de Ski gewonnen. De 30-jarige Noor kwam bij de afsluitende etappe van de negende editie, een monsterlijke klim naar Alpe Cermis, als eerste over de finish. De snelste tijd werd neergezet door de Italiaan Roland Clara, die daarmee van de negende plaats opschoof naar plek zes in het eindklassement.

Petter Northug vertrok als leider in het klassement als eerste, drie seconden voor zijn landgenoot Sundby. Ze werden op ongeveer een halve minuut gevolgd door de Zweed Calle Halfvarsson en de Rus Evgeniy Belov. Vooraf werd niet verwacht dat de zware Northug op de klim bij zijn veel lichtere landgenoot in de buurt kon blijven en dat bleek al snel. Na zes vlakke kilometers begon de slotklim van ruim drie kilometer en daarom moest Northug al snel lossen.

Sundby kon zijn voorsprong gestaag uitbouwen en kwam uiteindelijk ruim een halve minuut voor Northug over de streep. Belov liet halverwege de klim zijn kompaan Halfvarsson achter zich en opende de jacht op Northug, maar de Noor wist hem toch nog vijftien seconden voor te blijven. Met zijn tweede plek in het eindklassement zorgde Northug wel voor een bijzondere prestatie: Vanaf de eerste editie in 2007 haalde hij altijd de finish, met een achtste plek als slechtste resultaat. Verder werd hij twee keer vierde, twee keer derde en nu vier keer tweede. De enige andere langlaufer die alle edities tot nu toe af wist te sluiten is de Italiaan Giorgio di Centa, die zondag 34e werd.