IS claimt aanslag Charlie Hebdo en kondigt nieuwe aanslagen aan

Terreurorganisatie IS heeft de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo afgelopen woensdag opgeëist. Dit melden diverse media.

Tevens heeft de organisatie aangekondigd dat deze aanslag slechts het begin is van een veel grotere terreurcampagne met aanslagen in Europa en de VS. 'We zijn de operatie begonnen in Frankrijk, waarvoor wij de verantwoordelijken zijn', zei IS-prediker Abu Saad al-Ansari volgens getuigen tijdens het vrijdaggebed in het Noord-Iraakse Mosoel. Ook zei hij: 'Morgen zijn Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere landen aan de beurt'. IS lijkt het gemunt te hebben op landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie.

Op dit moment is echter nog niet bevestigd dat IS hier daadwerkelijk achter zit. Eerder werd door ooggetuigen gemeld dat de verdachten zeiden dat ze van Al-Qaida in Jemen waren en dat die terreurorganisatie dus achter deze terreurdaad zit. Er is derhalve nog veel onduidelijk, maar de dreigende taal van IS is op zichzelf al ernstig genoeg. 

Update 21.55 uur
Vanavond is bekend geworden dat de jongste van de twee broers de aanslag bij Charlie Hebdo inderdaad namens de Jemense tak van Al-Qaida heeft opgeëist in een telefoongesprek met een Frans mediabedrijf. Het lijkt er dus op dat de aanslagen en gijzelingen toe te schrijven zijn aan Al-Qaida en niet aan IS.

Eerder vandaag meldde Sky News bij monde van Andrew Parker, de directeur-generaal van de Britse MI5, reeds dat Al-Qaida nog steeds nog steeds grote ambities heeft met betrekking tot aanslagen in Europa en de VS. Ze willen namelijk niet onderdoen voor IS. Het zou dus kunnen dat er binnenkort nog meer aanslagen gepleegd worden, nu Al-Aaida zich overschaduwd voelt door IS. Net als IS, kondigden ook zij vandaag aan dat meer geweld zal volgen.

Al-Qaida gold na 9/11 jarenlang als de grootste en gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld. Met de opkomst van IS, opgericht door een ex-Al-Qaidatopman, leken ze tot afgelopen woensdag een beetje op het tweede spoor gezet te worden. De moorddadige reeks van aanslagen en gijzelingen in Frankrijk bewijst dat er met hen nog altijd rekening moet worden gehouden.

Na deze bloedige week heeft het er de schijn van, dat de wereld nu opgescheept zit met twee uitermate gevaarlijke en extremistische moslimorganisaties, die ook nog met elkaar willen concurreren om wie het gevaarlijkst is. Een interne strijd die nog veel onschuldige burgers - moslims en niet-moslims - het leven zal kosten.