Aanslag Parijs: klopjacht duurt voort

De klopjacht op de twee broers Kouachi ging verder in de nacht van donderdag op vrijdag. Met name rond het stadje Villers-Cotterêts in het departement Aisne, is een grote politiemacht van ordetroepen gemobiliseerd.

Donderdagmiddag werd bekend dat de twee vermeende aanslagplegers zich in deze zone verschansten, nadat ze eerst nog een tankstation beroofd hadden.

Over het al dan niet verlaten van hun auto - een grijze Renault Clio - bestaat nog altijd onduidelijkheid omdat de autoriteiten nauwelijks mededelingen doen om het onderzoek en de klopjacht niet te schaden.

De zoektocht duurt al de hele nacht en de politie wordt ondersteund door helicopters met warmtecamera's. Het uitkammen van de omgeving leverde ongekende beelden op van zwaarbewapende politieagenten, die in kleine dorpjes huis aan huis naar de daders zochten.

Hier een filmpje van de Franse krant Le Monde, dat een indruk geeft van de operatie van donderdagmiddag.

Update 09:10 uur

De jongeman die zich gisteren zelf aangaf bleef de rest van de dag uit het nieuws. Op vraag van FOK! antwoordt de krant Le Monde, dat hij naar de politie stapte nadat zijn naam na de aanslag op Charlie Hebdo circuleerde op social media. Zijn klasgenoten en leraren bevestigden echter aan de politie dat hij op school was op het moment van de feiten. Hij is derhalve niet aangehouden.

Ondanks dat de politie met man en macht de hele nacht een uitgestrekt bosgebied ten noorden van Parijs heeft uitgekamd, is van de aanslagplegers op dit moment nog geen spoor. Dat melden diverse Franse media. Ook de inzet van helicopters en gespecialiseerde troepen te paard brachten geen succes. De autoriteiten verstrekken zo goed als geen inlichtingen, dus de media berichten alleen over wat correspondenten ter plaatse vaststellen. Op dit moment zou de politiemacht zich weer verplaatsen naar een ander deel van het woud van tienduizenden hecares groot.

Update 09:35

Volgens Le Monde, heeft er vanmorgen in het dorp Dammartin-en-Goële (departement Seine-et-Marne) een schietpartij plaatsgehad. De schietpartij wordt in verband gebracht met de klopjacht op de aanslagplegers van woensdag. Volgens onbevestigde berichten, zou een bestuurder van een Peugeot 206 zijn overvallen en werd de auto vervolgens gestolen. De bestuurster - een oudere dame - zou daarbij enige tijd gegijzeld zijn. 

Volgens ooggetuigen was de politie onmiddellijk ter plaatse, aangezien de plek vlakbij het gebied ligt dat vannacht werd doorzocht. Op social media komen berichten van inwoners uit de streek, die door hun gemeente opgeroepen worden om binnen te blijven.

Update 09:45 uur

Le Monde bericht dat een bespreking van president Hollande vanochtend, werd onderbroken om hem in de gelegenheid te stellen de gebeurtenissen live te volgen.

Volgens minister van binnenlandse zaken Cazaneuve, is er op dit moment inderdaad een operatie gaande in de buurt van Dammartin-en-Goëlle. De politie bevestigt dat er een gijzelaar wordt vastgehouden in een bedrijfspand in die plaats. Er zou ook geschoten zijn. Ondertussen is bekend dat de twee voortvluchtigen zijn herkend, zowel tijdens de schietpartij als bij de autoroof.

Le Monde kreeg informatie van een buurtbewoner, dat het bedrijfspand een drukkerij of een Aldi ernaast kan zijn. De gemeente Dammartin heeft inmiddels bevestigd dat het om de drukkerij gaat.

Update 10:05 uur

Hier een Google Earth van de drukkerij 'Création tendence découverte' waar de gijzeling gaande zou zijn. In het bedrijf werken volgens de laatste gegevens van de kamer van koophandel vier personen. De basisschool van Dammartin-en-Goëlle wordt momenteel dichtgehouden en bewaakt. Niemand mag het gebouw verlaten of betreden. Volgens een leerkracht zouden ouders in paniek naar de school bellen, aldus Le Monde.