Spontane betogingen in Parijs en Brussel

In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Via sociale media wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden. Door de aanslag kwamen zeker twaalf mensen om.

De Place de la République in het hartje van Parijs vormt woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om 'ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme'. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

Update 20.21 uur
In Parijs zijn volgens Franse en sociale media duizenden mensen aanwezig op het Place de la République. Ze houden borden vast met daarop teksten als “Je suis Charlie”. Daarnaast hebben meerdere mensen een kopie van het magazine meegenomen.

In Lyon zijn duizenden kaarsen aangestoken en in Arras, Marseille, Rennes en Bordeaux zijn ook duizenden mensen bij elkaar gekomen om hun steun te betuigen.