Shell schikt voor zeventig miljoen in Nigeria

Olieconcern Shell heeft in Nigeria een schikking getroffen met een plaatselijke vissersgemeenschap over de ergste olievervuiling ooit in het land. Shell betaalt de vissers zeventig miljoen euro, waarmee een einde komt aan een juridische strijd die zich al drie jaar voortsleepte.

De zaak ging over twee olielekkages in 2008 die duizenden hectares mangrovegebied vernietigden en daarmee de vis en schelpdieren waarmee de lokale bevolking haar brood verdiende.

Meer dan vijftienduizend vissers en boeren krijgen gezamenlijk 44,5 miljoen euro van Shell. Het oliebedrijf betaalt daarnaast nog eens 25,5 miljoen aan de Bodo-gemeenschap.

Het is een van de grootste schikkingen aan een gemeenschap wegens milieuschade, zeiden de advocaten van Leigh Day, het kantoor dat de eisende partij bijstaat. Aanvankelijk wilde Shell de hele gemeenschap vijfduizend euro betalen, aldus Leigh Day.

Shell liet weten de gemeenschap altijd een 'eerlijke' schadevergoeding te hebben willen bieden.

Volgens het Amerikaanse Environment Program zal het zo'n dertig jaar duren voor het getroffen natuurgebied hersteld is van de schade.