Wisselende cijfers Europese werkloosheid

Vandaag zijn van twee landen de werkloosheidscijfers bekend gemaakt. 

Duitsland
Het aantal werklozen in Duitsland is in december voor de derde maand op rij gedaald, waardoor de werkloosheid in de grootste economie van Europa naar het laagste niveau ooit ging. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale arbeidsbureau woensdag publiceerde.

Het aantal werklozen zakte met 27 duizend naar 2,84 miljoen. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het aantal werklozen met vijfduizend zou dalen. In het westen van Duitsland ging het aantal werklozen met zeventienduizend omlaag en in het oosten met tienduizend. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Het werkloosheidspercentage zakte naar 6,5 procent van de Duitse beroepsbevolking, tegenover 6,6 procent een maand eerder. Economen voorspelden gemiddeld dat de werkloosheid onveranderd zou blijven.

Italië
De werkloosheid in Italië heeft in november het recordniveau bereikt van 13,4 procent. Dat liet het Italiaanse bureau voor de statistiek woensdag weten.

In oktober bedroeg de werkloosheid nog 13,3 procent en in november 2013 was die nog 12,5 procent van de Italiaanse beroepsbevolking. De werkloosheid bij Italianen jonger dan 25 jaar kwam in november uit op 43,9 procent, tegen 43,3 procent een maand eerder.