Duitse anti-islambeweging Pegida plant weer protest

De Duitse anti-islambeweging Pegida wil maandag weer in Dresden de straat op, meldden Duitse media.

Sinds Pegida (Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland) in deze stad in oktober opdook, hebben de bijeenkomsten op maandagavond steeds meer mensen getrokken. De laatste manifestatie was de maandag voor kerst en toen kwamen er 17.500 mensen op af.

De betogers uiten naar eigen zeggen vreedzaam hun afkeer van de 'overvreemding' van Duitsland. Daarmee doelen ze op buitenlandse invloeden die Duitsland zouden bedreigen. De beweging is overigens expliciet voorstander van het recht op politiek asiel, en streeft daarnaast een eerlijk spreidingsbeleid van migranten binnen de Europese Unie na.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Pegida onlangs in haar kersttoespraak fel bekritiseerd. Volgens haar is er in de Duitse samenleving geen plek voor beroering tegen immigranten.

In Keulen en Berlijn willen mensen maandag niettemin het voorbeeld van Pegida volgen en ook de straat opgaan. De betogingen tegen buitenlandse invloeden en 'islamisering' lokken vaak ook grote betogingen van tegenstanders van de protestbewegingen uit.

Pegida plant weer protest
Duitse anti-islambeweging Pegida plant weer protest (Foto: ANP)