Oud-olympisch kampioen schansspringen overleden

Voormalig olympisch kampioen schansspringen Jouko Törmänen is in Lapland overleden, zo melden Finse media. De Fin was al geruime tijd ziek, hij werd 60 jaar.

Törmänen kende een opvallende carrière in het schansspringen. Al in 1968 maakte hij zijn debuut in internationale wedstrijden, maar pas in 1978 haalde hij voor het eerst het podium: In Innsbruck werd hij derde tijdens de derde wedstrijd van de Vierschansentournee. Het zou voorlopig zijn enige podiumplaats blijven, tot 23 februari 1980. In het Amerikaanse Lake Placid zette Törmänen de prestatie van zijn leven neer en won hij olympisch goud op de grote schans.

Gelijk na zijn olympische titel wist de Fin nog drie keer op rij het podium te halen in de World Cup: Derde, tweede en eerste. In de twee seizoenen daarna kwam hij alleen nog maar, zonder succes, in de Vierschansentournee uit. Na zijn loopbaan als schansspringer was Törmänen nog jarenlang voorzitter van de schansspringcommissie van skifederatie FIS. 

Zondag zal tijdens de Vierschansentournee in Innsbruck een eerbetoon gehouden worden voor de Fin. Walter Hofer, tegenwoordig de grote baas van het schansspringen, draagt het hele weekend een zwarte armband als eerbetoon, net als vele andere FIS-officials en schansspringers.