Spetterend Tottenham slacht Chelsea

Tottenham Hotspur is 2015 fantastisch begonnen. Koploper Chelsea werd met 5-3 geslacht. Met een bijzondere rol voor Harry Kane en de Eredivisie-enclave bij The Spurs.

In een boeiend begin en in een hoog tempo kreeg Tottenham applaus voor het energieke spel, maar ging Chelsea er met de buit vandoor. Zoals zo vaak dit seizoen maakte de individuele klasse van de koploper grote indruk. Dat begon bij Thibaut Courtois. Hij leidde de 0-1 in met een strakke uitworp op landgenoot Eden Hazard. Die omspeelde twee verdedigers en schoot op de paal. Vanuit de rebound stelde Oscar collega Diego Costa in de gelegenheid om van dichtbij de voorsprong binnen te lopen.

Na de 0-1 braken onzekere tijden aan voor Tottenham. Het raakte de kluts helemaal kwijt en de 0-2 leek slechts een kwestie van tijd. The Spurs hadden een raak schot van spits Harry Kane nodig om het vertrouwen te herwinnen. De aanvaller maakte vanaf 24 meter uit het niets gelijk: 1-1.

Chelsea raakte het monopolie op het initiatief kwijt en zag dat de thuisploeg energie kreeg van Kane’s treffer en het hartstochtelijke publiek. In een meeslepend gevecht golfde het spel op en neer, maar bleek Tottenham het scherpst voor het doel. Zo stond linksback Danny Rose goed op te letten bij de inzet van Chadli. Zijn inzet belandde op de paal, waarna Rose ondanks een schop van Gary Cahill binnen tikte: 2-1. Overigens stond Christian Eriksen met een steekpass aan de basis van de aanval.

Echt vervelend werd het voor Chelsea pas in de extra tijd van de eerste helft, toen de onbesuisde Cahill teveel risico nam bij een balaaname van Kane. De spits viel en kreeg terecht een strafschop. Andros Townsend faalde niet en schoot beheerst raak.

Na rust leek alles op z'n plaats te vallen. Tottenham speelde met het vertrouwen en de trots van een pauw. Het had de vorm van de dag en steeg boven zichzelf uit. Met spits Kane voorop. Hij draaide tien minuten na rust weg bij Nemanja Matic alsof het een A-junior was. Vanuit diezelfde draai rondde hij in de lange hoek perfect af: 4-1.

De wedstrijd leek beslist, maar een fout van Federico Fazio leidde de 4-2 van Hazard in. Chelsea gaf zich niet gewonnen, maar creëerde ook geen grote kansen meer. Een kwartier voor tijd gooide Chadli de wedstrijd in het slot. Hij zette de kroon op de absolute topwedstrijd voor Tottenham.

Dankzij de overwinning is Tottenham aartsrivaal Arsenal voorbij. Het staat nu vijfde in de Premier League. Beter kon het 2015 niet beginnen. Chelsea moet de eerste plek nu delen met Manchester City, dat vanmiddag wel won. Beide clubs hebben 46 punten. Chelsea staat alleen bovenaan de rangschikking vanwege de alfabetische volgorde. Het doelsaldo van beide clubs is gelijk. 44 goals voor en 19 treffers tegen.