Palestijnen maken werk van aansluiting bij ICC

De Palestijnen laten zich niet uit het veld slaan door de verwerping door de Veiligheidsraad van een resolutie die voorschreef dat er binnen drie jaar een eind moet komen aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Volgens hoofdonderhandelaar Saeb Erekat beraden de Palestijnse leiders zich op verdere stappen en zinnen zij op aansluiting bij het Internationaal Strafhof (ICC).

De Palestijnse leiders hebben voor woensdag 'een erg belangrijke vergadering' belegd en kiezen dan mogelijk een datum voor de Palestijnse aanmelding voor het ICC, zei Erekat. ''Er wordt niet meer gewacht, geaarzeld, getalmd. We komen bijeen en hakken knopen door.''

De Palestijnen streven al geruime tijd naar aansluiting bij het Haagse hof. Ze hopen Israël dan te kunnen aanklagen voor oorlogsmisdaden die het land zou plegen.

Israël is fel op een Palestijns lidmaatschap van het ICC en iedere andere internationale actie van de Palestijnen tegen. Israël en zijn bondgenoten houden vol dat het Israëlisch-Palestijnse conflict aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost. Het vredesproces verkeert echter al lange tijd in een impasse.