Vijf gevangenen Guantanamo naar Kazachstan

Vijf mannen die twaalf jaar lang zonder vorm van proces hebben vastgezeten in de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in Guantanamo Bay zijn vrijgelaten en overgebracht naar Kazachstan. In de terroristengevangenis op Cuba zitten nu nog 127 mensen vast, liet het Pentagon weten.

De twee Tunesiërs en drie Jemenieten konden niet terugkeren naar hun vaderland. Voor de eerste twee zou thuis vervolging dreigen. De drie Jemenieten zouden in hun thuisland worden blootgesteld aan politieke chaos en extremisme. Meerdere landen hebben de afgelopen tijd voormalige Guantanamo-gevangenen opgenomen, maar voor Kazachstan is dat een novum.

De vijf mannen waren opgepakt in Pakistan op verdenking van moslimextremisme en samenwerking met Al-Qaida en overgedragen aan de Verenigde Staten. Ze zijn nooit berecht. Een werkgroep van de Amerikaanse regering heeft besloten dat het niet nodig is hen langer vast te houden.

De Amerikaanse president Barack Obama wil Guantanamo sluiten, maar stuit op hardnekkig verzet van het Congres. Hij heeft het afgelopen jaar een dertigtal gevangenen laten overplaatsen naar andere landen.