Agent VS schiet opnieuw zwarte man dood

Een man die een wapen tevoorschijn haalde toen hij door de politie werd gecontroleerd is woensdag in Berkeley, een voorstad van St. Louis, doodgeschoten. Dat heeft de politie van St. Louis bekendgemaakt. Lokale media meldden dat het om een zwarte man gaat, maar de politie heeft niets over de identiteit van het slachtoffer bekendgemaakt.

De agent was bezig met een routinecontrole bij een benzinepomp toen hij twee mannen benaderde. Een van de twee pakte daarop een wapen en richtte dat op de agent. Die opende vervolgens het vuur. De gewapende man kwam daarbij om het leven. De tweede verdachte nam de benen.

Berkeley ligt op zo'n drie kilometer van Ferguson, waar in augustus een blanke agent de zwarte tiener Michael Brown doodschoot. De dood van Brown leidde tot grote onrust.

Update 15:54
De zwarte jongen die dinsdagavond is doodgeschoten door een blanke agent in het Amerikaanse St. Louis, was een bekende van de politie. De politie van Berkeley zei woensdag op een persconferentie dat hij het afgelopen jaar meerdere keren is opgepakt.


De agent was op een routinepatrouille toen hij de zwarte jongen tegenkwam bij een tankstation. Het slachtoffer richtte toen een pistool. Waarschijnlijk was het wapen gestolen of illegaal gekocht. "De agent vreesde voor zijn leven en loste meerdere schoten waardoor de jongen overleed", vertelde de politiewoordvoerder. ,,Er was weinig tijd en er was meteen gevaar."

De politie noemt het een ,,tragedie voor iedereen", maar zei dat de agent in kwestie geen andere keuze had. "Het slachtoffer had kunnen wegrennen. Hij had zijn wapen kunnen laten vallen."

De agent is met betaald verlof totdat hij is verhoord en onderzocht door een psycholoog.

'Slachtoffer St. Louis bekende politie VS'
'Slachtoffer St. Louis bekende politie VS' (Foto: ANP)