Kans op grote loterijprijs bijzonder klein

De kans dat je een grote prijs wint bij de oudejaarstrekking van de Staatsloterij is zo klein, dat je maar beter niet kan meedoen. Dat zegt Remco van der Hofstad, hoogleraar kansberekening aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Rationeel is het niet om mee te spelen. Als je geld wil verdienen, moet je niet meedoen aan de loterij."

Toch zijn er elk jaar weer miljoenen mensen die een oudejaarslot kopen. "Maar mensen beslissen niet op basis van gezond verstand dat ze een lot gaan kopen. Ze doen dat vanuit hun emotie, vanuit een droom. Als die emotie er niet zou zijn, zou niemand nog meedoen."

In lezingen gebruikt hij wel eens een cartoon waarin een stripfiguur een loket opent met daarbij het uithangbord 'belasting op dommigheid, hier betalen'. Niemand komt daarop af. Op het volgende plaatje is de tekst op het uithangbord vervangen door 'loterijtickets, hier te koop'. Daar staat een hele rij mensen voor te wachten. In een tekstballonnetje boven het hoofd van de stripfiguur staat 'beter'.

Vorig jaar heeft de Staatsloterij 4,3 miljoen oudejaarslotnummers verkocht. De kans op de hoofdprijs van dertig miljoen was dus één op de 4,3 miljoen. "Dat is evenveel als 24 keer op rij kop gooien. De kans dat je acht keer op rij zes gooit met een dobbelsteen is groter dan dat je dertig miljoen wint op oudejaarsavond", relativeert Van der Hofstad.

In essentie blijft een loterij altijd een oneerlijk spel, aldus de hoogleraar kansberekening. "De loterij maakt altijd winst, de spelers altijd verlies."

Een woordvoerder van de Staatsloterij erkent dat de kans op dertig miljoen ontzettend klein is. "Maar wij merken toch dat het voor veel mensen erbij hoort op oudejaarsavond: champagne, oliebollen en een oudejaarslot."