Letsels door Nintendo-games op een rij

Gebroken botten, verdraaide knieën en gescheurde achillespezen. Dat zijn typische letsels van Wii-spelers. In de jaren tachtig, toen de eerste generatie Nintendo-spelcomputers werd geïntroduceerd, bleken veel spelers RSI-achtige klachten te hebben. Het spel Mario Party leidde dan weer tot blaren in de handpalm, vanwege de kleine joystick waarmee het gespeeld werd.

Dat schrijft Maarten Jalink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een artikel in de kersteditie van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Voor het artikel heeft hij 35 wetenschappelijke artikelen naast elkaar gelegd waarin klachten zijn beschreven die samenhangen met het gebruik van de verschillende generaties van de spelcomputers van Nintendo.

"Het British Medical Journal is een vooraanstaand blad waarin het hele jaar door gepubliceerd wordt over belangrijke medische onderwerpen, bijvoorbeeld nieuwe kankerbehandelingen", legde Jalink dinsdag uit. "In het kerstnummer is elk jaar weer aandacht voor iets minder serieus onderzoek. Hoe oud zou James Bond worden als hij zo doorgaat met drinken? Wat is de gemiddelde overleving van een doos chocolaatjes in een operatiekamer?"

Het BMJ-kerstnummer is dinsdag gepubliceerd. Het volledige artikel is hier te vinden.