Turkse voetbalfans voor rechter om 'coup'

Tientallen voetbalfans in Turkije moeten voor de rechter verschijnen omdat ze worden verdacht van het beramen van een coup. Aanleiding voor de beschuldiging is de deelname van de voetbalfans aan de massale protesten van vorig jaar in Istanbul. Het proces wordt gezien als opnieuw een voorbeeld van de wijze waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdogan probeert dissidenten de mond te snoeren.

De in totaal 35 fans van Carsi, een fanatieke supportersvereniging van voetbalclub Besiktas, kunnen levenslang in de cel verdwijnen als ze worden veroordeeld voor pogingen 'de regering ten val te brengen' door middel van 'geweld en dwang'. Honderden voetbalfans, zelfs supporters van de aartsrivalen van Besiktas, hebben zich bij de rechtbank in Istanbul verzameld uit solidariteit met de verdachten.

De zitting werd uiteindelijk verplaatst naar een grotere zaal, omdat er niet genoeg ruimte was voor de verdachten, de ruim honderd advocaten die hen verdedigen en de toeschouwers.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de vervolging van de voetbalsupporters 'onverholen misbruik van het juridische systeem'. "Deze Besiktas-fans als vijanden van de staat aanduiden omdat ze zich bij een openbaar protest voegden is bespottelijk."

In juni 2013 braken massale antiregeringsdemonstraties uit in Turkije. Oppositieleden waren woedend over de plannen van de regering om het Gezi-park, aan het Taksim-plein, te herontwikkelen.