FIFA wijst beroep onderzoeker Garcia af

De tuchtcommissie van de FIFA heeft het beroep van de Amerikaanse onderzoeker Michael Garcia afgewezen. Dat heeft de wereldvoetbalbond dinsdag naar buiten gebracht. Garcia had een klacht ingediend naar aanleiding van de door Hans-Joachim Eckert gemaakte samenvatting van zijn anticorruptierapport. Het hoofd van de ethische commissie was tot andere conclusies gekomen dan Garcia zelf.

Garcia onderzocht of sprake was van corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Eckerts samenvatting concludeerde dat dat niet zo was en wees Engeland en Australië aan als landen die zich hadden misdragen. Rusland had dat volgens Eckert niet, maar dat land had computers met bewijsmateriaal weggedaan. Ook Qatar ging volgens Eckert vrijuit.

Garcia's beroep was volgens de tuchtcommissie niet toelaatbaar. Omdat Eckerts samenvatting geen beslissing vormt, kan ook geen herroeping plaatsvinden.

Het rapport van Garcia houdt de gemoederen in voetballand al geruime tijd bezig. De KNVB en de Belgische KBVB waren bij de talrijke voetbalbonden die de FIFA opriepen Garcia's rapport in zijn geheel te publiceren. Daar gaat de wereldvoetbalbond binnenkort over stemmen.

De tuchtcommissie wees ook de klachten van twee deelnemers aan het corruptieonderzoek af. De twee vrouwen hadden geklaagd dat hun identiteit te duidelijk was in de samenvatting. Zij zochten echter beiden de publiciteit en dus heeft Eckert niets verkeerd gedaan, meent de commissie.