Boutahar bij van matchfixing verdachte voetballers

Justitie in Spanje verdenkt de Nederlandse voetballer Saïd Boutahar en tientallen andere spelers van matchfixing. Het Openbaar Ministerie in Valencia heeft maandag een officiële aanklacht ingediend tegen de 41 spelers en officials van Levante en Real Zaragoza die betrokken waren bij een verdachte wedstrijd in 2011. Dat meldt de Volkskrant.

Boutahar, tegenwoordig actief in Qatar bij de club Al-Shamal, speelde indertijd bij Zaragoza. Zijn club won ruim drie jaar geleden op de slotdag van het Primera División-seizoen met 2-1 van Levante. Dankzij die zege kon Zaragoza op de valreep degradatie ontlopen. Volgens het Openbaar Ministerie in Valencia kreeg Levante 965 duizend euro om die dag te verliezen. Vrijwel alle spelers van beide clubs zouden hiervan op de hoogte zijn geweest.

Het duel trok de aandacht van gokbedrijven omdat opvallend veel klanten fors hadden ingezet op de uiteindelijke winnaar. Dat wijst erop dat sommige betrokkenen probeerden bij te verdienen door te gokken met voorkennis, of dat ze hun mond voorbij hebben gepraat en anderen daarvan hebben geprofiteerd.