Heersende macht boekt winst in verkiezingen Japan

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe stevent af op een forse overwinning in de parlementsverkiezingen van zondag. Dat blijkt uit exitpolls die kort na het sluiten van de stembussen naar buiten werden gebracht.

De Liberale Democratische Partij (LDP) behoudt zoals verwacht haar meerderheid in het 475 zetels tellende lagerhuis zonder problemen, zo blijkt uit de peilingen. De resultaten van de stembusgang worden niet zozeer gezien als een beoordeling van Abes beleid, maar meer als een teken van berusting in de groeiende macht van de heersende partij.

Ondanks tanende populariteit, een recessie en financiële schandalen in de campagne was de Liberale Democratische Partij vooraf al vrijwel zeker van de overwinning, als gevolg van de apathie van de kiezers en een zwakke oppositie. Een grote overwinning voor Abe vergroot zijn kansen om verder te gaan met ambitieuze politieke en economische hervormingen, waaronder een herziening van Japans pacifistische grondwet.

De LDP, een conservatieve partij die het grootste deel van de periode sinds de Tweede Wereldoorlog aan de macht is geweest, heeft naar het zich laat aanzien geen tweederdemeerderheid behaald. Daardoor zou de partij in haar eentje de grondwet kunnen veranderen. Samen met de coalitiepartner, de door boeddhisten gesteunde Komei-partij, is die meerderheid er hoogstwaarschijnlijk wel.

De opkomst in de hoofdstad Tokyo was met 26 procent lager dan bij de vorige verkiezingen twee jaar geleden, toen 32 procent een stem uitbracht.