Natuur- en milieuorganisaties zien aanhang slinken

Natuur- en milieuorganisaties zien hun aanhang sterk dalen. Het aantal donateurs en leden is dit jaar met ruim zestigduizend verminderd. Dat heeft het radioprogramma Vroege Vogels zondag bekendgemaakt. De aanhang is hiermee terug op het niveau van 1998.

De ruim honderd grote en landelijke organisaties hebben nu 3.635.266 leden en donateurs. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijft de grootste, maar heeft wel 22.800 donateurs verloren. Het WNF raakte in vier jaar meer dan honderdduizend aanhangers kwijt en heeft er nu nog iets meer dan achthonderdduizend.

Natuurmonumenten staat tweede op de lijst met ruim 725 duizend aanhangers, bijna tienduizend minder dan een jaar eerder. Greenpeace blijft steken op ruim 434 duizend na bijna twintigduizend donateurs te zijn kwijtgeraakt.

De Dierenbescherming zag haar aanhang met 732 mensen groeien en telt nu ruim 173 duizend sympathisanten. Ook Stichting AAP, World Animal Protection en Milieudefensie zagen hun aanhang licht groeien.

Vroege Vogels voert dit onderzoek uit sinds 1991. "In 2003 bereikte de groene aanhang een piek met ruim 4,1 miljoen", licht eindredacteur Joost Huijsing van het VARA-programma toe. "Bij onze eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat begin is er dertien jaar lang continu een enorme groei geweest. Vervolgens was de totaalstand een paar jaar stabiel, maar sinds het begin van de economische crisis gaat het neerwaarts."

De lijst van 109 organisaties is te zien op de website van Vroege Vogels.