Ambassades VS voorbereid op publicatie CIA-rapport

Amerikaanse ambassades hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen in de aanloop naar de voor dinsdag verwachte publicatie van een rapport over de omstreden verhoortechnieken van de CIA. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis maandag laten weten.

Woordvoerder Josh Earnest zei dat de regering sterk voor de publicatie is van het rapport dat de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten heeft opgesteld. De regering bereidt zich al maanden voor op de publicatie en heeft extra voorzorgsmaatregelen getroffen, omdat heftige reacties worden verwacht.

Het rapport zal naar verwachting licht werpen op de marteling van Al-Qaida-verdachten door de CIA in geheime gevangenissen in Europa en Azië in de jaren na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het rapport stelt ook dat die martelingen geen levensreddende informatie hebben opgeleverd. Deze conclusie wordt door huidige en vroegere inlichtingenfunctionarissen onder wie CIA-directeur John Brennan betwist.

Volgens commissievoorzitter Dianne Feinstein hebben de verhoormethodes 'maatschappelijke en grondwettelijke waarden waar wij erg trots op zijn' ondergraven. "Iedereen die dit leest zal ervoor zorgen dat het nooit weer gebeurt", zei zij.