'Algemene voorwaarden simpeler met pictogram'

De algemene voorwaarden waar mensen bij gebruik van diensten op internet akkoord mee moeten gaan, zijn nu veel te onduidelijk, te lang en te ingewikkeld. Om dat te veranderen moeten er simpele pictogrammen komen, zodat het voor burgers snel duidelijk is waar ze ja tegen zeggen. Daarvoor pleit de Nationale DenkTank maandag.

"Wij gebruiken vier icoontjes zodat het voor gebruikers in één oogopslag duidelijk wordt wat er met hun gegevens gebeurt", zo legt Eva de Leede, een van de deelnemers aan de Nationale DenkTank 2014, uit. "De zogenoemde DataWijzer geeft aan hoe lang je gegevens worden bewaard, welke gegevens precies worden opgeslagen, of je gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden en of de voorwaarden onder Nederlandse wetgeving vallen of niet."

De Stichting Nationale DenkTank heeft als doel om kennisverzuiling tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven tegen te gaan. Ieder jaar is er een ander thema en dit keer is dat Big Data. 25 studenten bogen zich de voorbije periode over dit thema. De tien ideeën worden maandag in Amsterdam gepresenteerd.