ICC trekt aanklacht tegen president Kenia in

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta hoeft niet langer terecht te staan voor misdaden tegen de menselijkheid. De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft de aanklacht vrijdag laten vallen omdat het haar aan bewijs ontbrak.

De rechters van het hof hadden aanklager Fatou Bensouda opgedragen haast te maken. Als het proces niet binnen een week kon beginnen moest zij alle beschuldigingen intrekken. Dat ultimatum lijkt effect te hebben gesorteerd.

Kenyatta stond terecht voor zijn aandeel in het geweld dat na de presidentsverkiezingen van 2007 in Kenia uitbrak. Hij zou zich als 'indirecte mededader' schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting, vervolging, deportatie en andere onmenselijke daden. De verkiezingsrellen kostten meer dan duizend mensen het leven.

De aanklagers hadden van meet af aan alle mogelijke moeite om hun zaak rond te krijgen. Ze verweten de Keniaanse autoriteiten hun het verzamelen van bewijsmateriaal onmogelijk te maken. Verscheidene belangrijke getuigen trokken hun verklaringen in. Volgens Bensouda is er druk op hen uitgeoefend. Ze kreeg onlangs bijval van de rechters, die vaststelden dat Kenia 'onvoldoende medewerking heeft verleend'.

Bensouda stelde vrijdag dat de gebrekkige medewerking van Kenia een grote impact had op de rechtszaak. De slachtoffers is daardoor 'het recht ontzegd het hele verhaal te kennen van wat er in 2007 en 2008 gebeurde', aldus de aanklager. "Mijn mogelijkheden om volledig onderzoek te doen zijn ondermijnd. En ten slotte is de rechters belet hun cruciale werk te doen van het beoordelen van het bewijs en het vaststellen van de waarheid."

Kenyatta haalde na de intrekking van de aanklacht hard uit naar het ICC. Volgens de president heeft het hof de slachtoffers en hemzelf in de steek gelaten. "De aanklager koos ervoor selectief zaken in behandeling te nemen, op een schaamteloos vooringenomen manier die gevestigde belangen diende en het recht ondergroef", reageerde hij vrijdag. "Ik heb altijd volgehouden dat de Keniaanse rechtszaken overhaast voor het Strafhof zijn gebracht, zonder adequaat onderzoek of voorbereidingen, en gedreven door een sterk belang om beschuldigde personen te stigmatiseren."

De raadsman van Kenyatta liet vrijdag weten dat hij verontschuldigingen van het hof en van Bensouda aan zijn cliënt op zijn plaats vindt. Ze hebben zich volgens advocaat Stephen Kay laten leiden door valse getuigenissen en hebben Kenyatta's integriteit besmeurd.

De advocaat van een aantal slachtoffers van het verkiezingsgeweld betichtte de Keniaanse regering vrijdag van het saboteren van de rechtsgang. Volgens Fergal Gaynor heeft de regering duizenden mensen teleurgesteld die van de gevechten tussen verschillende etnische groepen de dupe zijn geworden. "De zoektocht naar gerechtigheid van de slachtoffers is wreed gefrustreerd, zowel in Kenia als voor het ICC", zei Gaynor. "De slachtoffers menen dat de aanklager veel meer kan doen om ten minste enkele daders te straffen."

De Keniaanse president leek het eerste zittende staatshoofd te worden dat door het in Den Haag gevestigde hof zou worden berecht. De ineenstorting van de zaak is de zoveelste klap voor de aanklagers. Zij hebben steevast grote problemen om verdachten voor het hekje, laat staan veroordeeld te krijgen. Sinds de oprichting van het ICC in 2002 zijn er negen onderzoeken ingesteld. Er zitten zeven verdachten vast. Dertien lopen nog vrij rond.