Eredivisie: Preview speelronde 15

Dit weekend is het alweer tijd voor de vijftiende speelronde in de Eredivisie. Traditiegetrouw blikken we ook vandaag weer vooruit op de wedstrijden, die op het programma staan. Het is in elk geval weer tijd voor twee derby's.

De vijftiende speelronde wordt afgetrapt met een onvervalste Rotterdamse derby. Op Woudestein strijden Excelsior en Feyenoord vanaf 18.30 uur om drie punten. In het verleden stonden beide teams zeventien keer tegenover elkaar op Kralingen. De club uit Zuid won liefst veertien keer, terwijl de thuisploeg slechts drie keer de beste was. Excelsior kende dit seizoen een prima start, maar is inmiddels afgezakt naar plaats veertien. Feyenoord verloor al zeven wedstrijden niet meer en won er van deze serie zes.


Dit weekend staat de Derby van het Noorden op de rol. (PRO SHOTS / Jan Kanning)

Later op de avond is het ook de beurt aan sc Cambuur Leeuwarden en NAC Breda, waarbij arbiter Mulder zijn debuut in de Eredivisie maakt. Voor de Bredanaars verloopt het seizoen uitermate teleurstellend. Uit de laatste negen duels werden maar twee punten gepakt, waarbij ook organisatorisch één en ander niet lekker loopt. Bij de Friezen draait het beter, aangezien zij nog in het linkerrijtje staan. Toch zijn de verschillen in de middenmoot erg klein en zullen beide ploegen dus vol op de winst moeten spelen.

Dit weekend is het ook weer tijd voor de Derby van het Noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen. Vorig seizoen wisten de Friezen met 3-1 in de Groene Hel te winnen. Ook thuis was de formatie te sterk: 4-2. Het duel tussen beide ploegen lijkt overigens garant te staan voor rode kaarten. Vorig seizoen vielen liefst vijf rode kaarten in de twee onderlinge duels, die werden gespeeld. Danny Hoesen kan in elk geval geen rode kaart pakken. Dat deed hij vorige week en is daarom geschorst.


Vitesse neemt het in eigen huis op tegen FC Twente. (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Ook FC Utrecht en Heracles Almelo nemen het dit weekend tegen elkaar op. Beide ploegen lijken het tegengestelde van elkaar te zijn. De Domstedelingen verloren drie van hun laatste vier wedstrijden, terwijl de Heraclieden drie van de laatste vier duels wonnen. Een groot verschil met het begin van het seizoen. Toen stonden de zwart-witten geruime tijd onderaan, maar het tij lijkt nu gekeerd te zijn. FC Utrecht lijkt daarom de perfecte ploeg te zijn om de vierde zege in vijf wedstrijden te pakken.

Tot slot wordt de speelronde afgesloten met het duel tussen Vitesse en FC Twente. De Arnhemmers spelende laatste weken onder de maat en pakten slechts drie punten uit de laatste vijf wedstrijden. Deze matige reeks zorgde ervoor dat de ploeg naar de elfde plaats afzakte. Ook de Tukkers zijn lichtelijk in mineur. Afgelopen zondag verloor de ploeg in eigen huis van FC Groningen, waarmee een einde kwam aan een ongeslagen thuisreeks van bijna twee jaar. Voor beide ploegen zijn drie punten dus van harte welkom.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
6 dec om 18.30 uur Excelsior - Feyenoord FOX Sports 1
6 dec om 18.30 uur AZ - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
6 dec om 19.45 uur sc Cambuur Leeuwarden - NAC Breda FOX Sports 5
6 dec om 20.45 uur Ajax - Willem II FOX Sports 1
6 dec om 20.45 uur FC Dordrecht - PSV FOX Sports 3
6 dec om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
7 dec om 01.10 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
7 dec om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
7 dec om 12.30 uur PEC Zwolle - ADO Den Haag FOX Sports 1
7 dec om 14.30 uur FC Groningen - sc Heerenveen FOX Sports 1
7 dec om 14.30 uur FC Utrecht - Heracles Almelo FOX Sports 3
7 dec om 16.45 uur Vitesse - FC Twente FOX Sports 1
7 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
7 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1