Hof wil informatie fotorolletje Srebrenica

Het Openbaar Ministerie moet informatie geven over het onderzoek naar het verdwenen rolletje met foto's die waren gemaakt na de val van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag bepaald in een tussenarrest. De foto's waren gemaakt door een Nederlandse militair.

De informatie speelt een rol in de procedure tegen voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en twee toenmalige collegas. Nabestaanden van slachtoffers vinden dat zij alsnog moeten worden vervolgd voor hun rol in de val van Srebrenica.

Het hof heropent het onderzoek daarom in deze procedure. De betrokken rechters willen het proces verbaal hebben met de resultaten van het onderzoek naar het verdwenen rolletje. Ook willen de rechters inzage in persoonlijke gesprekken met de betrokken militairen na de val van de enclave.

Karremans moet zich verdedigen tegen beschuldigingen dat hij medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en volkerenmoord na de val van Srebrenica in 1995. Toen werden ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse militairen van Dutchbat die onder zijn leiding stonden, duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs.