FNV krijgt meldingen over werk zonder loon

De FNV heeft in vier weken tijd bijna tweehonderd meldingen binnengekregen van mensen die aan het werk zijn en daar geen loon voor krijgen. Dat blijkt uit een tussenstand van een meldpunt van de vakbond.

Er trokken vooral veel mensen aan de bel die in de bijstand zitten en tijdelijk vrijwilligerswerk verrichten in bijvoorbeeld de zorg, het personenvervoer of de groenvoorziening. Zij werken soms meer dan dertig uur per week. Toch staat er tegenover het werk dat zij doen vaak niet meer dan een bijstandsuitkering van zo'n negenhonderd euro.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van werkzoekenden die in de bijstand zijn beland. FNV voert daarom in verschillende gemeenten actie, om te zorgen dat er beter beleid wordt gemaakt. Het verplichte vrijwilligerswerk dat bijstandsgerechtigden nu moeten doen, zorgt vaak toch niet voor meer kans op een echte baan, aldus de vakbond.

FNV vindt verder dat het bestaan van werken zonder loon leidt tot verdringing van betaalde krachten. Bij het meldpunt kwamen ook veel reacties van krachten die werken via een onbetaalde stageplaats.