Toptalenten gewichtheffen betrapt op doping

De jonge gewichtheffers Rychard Kurovski en Leonid Kubishkovskiy zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen, respectievelijk stanozolol en clomifeen. Dat blijkt uit de lijst met geschorste sporters op de site van wereldgewichthefbond IWF.

De toen nog 17-jarige Wit-Rus Kurovski pakte eerder dit jaar in Kazan de wereldtitel voor junioren in de klasse tot 105 kilogram. In dezelfde categorie veroverde de 20-jarige Kubishkovskiy uit Oekraïne het brons. Beiden moeten hun medailles inleveren, waardoor de Pool Jarowslaw Samoraj zich wereldkampioen mag noemen. Walid Bidani uit Algerije schuift van de vierde plek op naar het zilver, voor de Rus Georgy Kuptsov.

De twee waren overigens niet de enige jonge gewichtheffers die betrapt zijn. Het meest opvallend buiten het duo is misschien wel Jack Anthony Madanamoothoo uit Mauritius, die niet als Kurovski op stanozolol betrapt werd. De pas 15-jarige jongen werd derde op het Afrikaans jeugdkampioenschap en moet die medaille nu inleveren.

De 20-jarige Mexicaanse Gladis Guadelupe Bueno Placencia verliest haar bronzen medaille van het Pan-Amerikaans kampioenschap. Zij pakte vorig jaar nog de wereldtitel bij de junioren, terwijl ze in 2011 zilver had gepakt op het WK voor de jeugd. Madanamoothoo is één jaar geschorst, de rest moet twee jaar toekijken.