Kim Dotcom hoeft niet terug in de cel

Internetondernemer Kim Dotcom hoeft niet terug in de cel. Dat heeft de rechter in het Nieuw-Zeelandse Auckland maandag besloten. Het openbaar ministerie had geëist dat Dotcom weer achter de tralies zou verdwijnen of in ieder geval een elektronische enkelband zou gaan dragen, omdat er een hoog vluchtrisico zou zijn.

Na een driedaagse hoorzitting besloot de rechter in het voordeel van Dotcom. Volgens hem is er geen sprake van dat Dotcom het land ontvlucht. Ook beschuldigingen dat de internetondernemer een geheim fortuin zou hebben vergaard sinds zijn arrestatie in 2012 achtte de rechter niet aannemelijk.

Rechter Nevin Dawson besloot wel de voorwaarden van Dotcoms borgtocht aan te scherpen. Zo mag hij niet langer per boot of privéhelikopter reizen en moet hij zich twee keer per week bij de politie melden.

Het Amerikaanse openbaar ministerie wil Dotcom berechten in verband met Megaupload, een website waarop bestanden konden worden gedeeld. De VS beschuldigen Dotcom ervan dat hij met zijn website de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal mogelijk heeft gemaakt. Dotcom zelf meent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de wijze waarop mensen gebruikmaakten van zijn website. De VS willen dat Dotcom door Nieuw-Zeeland wordt uitgeleverd, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.