'Klagers, kom een dagje helpen'

Als al de mensen die zich druk maken over onderbezetting in verpleeghuizen nou eens een dagje komen helpen, dan is het probleem al deels opgelost''. Die oproep doet Aad Koster, directeur van brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz naar aanleiding van een enquête van zorgvakbond Abvakabo FNV.

70 procent van de 3800 ondervraagde zorgverleners geeft daarin aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Ook worden er volgens ruim de helft van de ondervraagden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.

Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ouderen in verpleeghuizen ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen vertonen, als gevolg van onderbezetting of een te hoge werkdruk.

Een grote meerderheid klaagt over te weinig personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners vindt dat ze regelmatig onvoldoende tijd hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben. Ruim de helft meldt dat door onderbezetting cliënten regelmatig langer dan een uur zonder professioneel toezicht zitten.

"Om de dag wordt er wel een meldpunt gestart of een enquête uitgevoerd over wat er mis is", verzucht Actiz-baas Koster. "Wij willen liever onze energie stoppen in het werken aan oplossingen, bijvoorbeeld de inzet van vrienden en familie in verpleeghuizen."

'Klagers, kom een dagje helpen'
'Klagers, kom een dagje helpen' (Foto: ANP)