Opnieuw demonstraties in Ferguson

Betogers zijn dinsdag opnieuw de straat opgegaan in het Amerikaanse Ferguson, uit protest tegen de beslissing van een onderzoeksjury dat een blanke agent niet vervolgd hoeft te worden voor de dood van een zwarte tiener. Ditmaal ging dat door de grootschalige aanwezigheid van militairen van de Nationale Garde niet gepaard met de chaos en vernielingen van een dag eerder.

Hier en daar kwam het tot schermutselingen. Een politieauto werd in brand gestoken, agenten zetten traangas in en er werden zo'n veertig arrestaties verricht, maar de omvang bleef in vergelijking met een dag eerder beperkt.

Dat was maandag anders. Toen lieten demonstranten een spoor van vernieling na, uit woede over de beslissing van de onderzoeksjury. Die oordeelde dat agent Darren Wilson niet vervolgd hoeft te worden voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown in augustus. De chaos die daarop losbrak, deed de gouverneur van de staat Missouri besluiten dinsdag honderden gardisten in te zetten om de politie te helpen de rust te bewaren in de voorstad van St. Louis.

De familie van Brown was kritisch over de conclusie van de jury, maar had opgeroepen de rust te bewaren. Wilson ondertussen gaf voor het eerst in het openbaar, in een interview met de nationale omroep ABC, tekst en uitleg over het schietincident.

De agent zei achter zijn optreden te staan en een schoon geweten te hebben. "Ik weet dat ik het juiste deed." Wilson zei in zijn confrontatie met Brown te hebben gevreesd voor zijn leven. Brown had even daarvoor een doos sigaren gestolen uit een winkel en zou vanwege zijn forse postuur een geducht gevaar hebben gevormd voor de agent. Volgens Wilson probeerde Brown zijn dienstwapen af te nemen, waarop Wilson een schot loste. Hij trof Brown in diens hand, waarop de verdachte de benen nam.

Wilson zei zich genoodzaakt te hebben gevoeld achter Brown aan te gaan. De verdachte werd uiteindelijk door zeven kogels getroffen en viel op 46 meter afstand van de dienstwagen van Wilson dood neer. Getuigen zeiden later dat Brown zich op een gegeven had omgedraaid en zijn handen in de lucht had gestoken, maar volgens Wilson is dat 'onjuist'.

Ook elders in de Verenigde Staten gingen mensen voor de tweede opeenvolgende dag de straat op om te demonstreren tegen het besluit van de onderzoeksjury. In Seattle en Albuquerque vonden vreedzame demonstraties plaats, in St. Louis, New York en Cleveland hinderden demonstranten het verkeer. Ook in Michigan, Maine, Georgia, Wisconsin en andere staten werd gedemonstreerd. In Los Angeles hielden tientallen betogers een protestmars op snelweg 101.